Výprava za vůní Vánoc

Vůně, jeden z prvních vjemů, který ve svém životě vnímáme.

Vůně libé i nelibé, lákavé i varující.

My jsme se dnes vydali přímo do království vůní.  Vydali jsme se do Šestajovic na exkurzi do čokoládovny a svíčkárny RODAS.

První, co nás upoutalo, byla právě vůně.

A zvířátka na dvorku, která zde patří k velmi oblíbeným dětským společníkům při chvílích odpočinku.

Se zvířátky se zde děti mohou kamarádit, pohladit si je, pozorovat je. Jen krmení je zakázáno. Žijí tu běžná domácí zvířátka od malých prasátek, králíků, koz, ovcí až po poníky. K velké radosti dětí jsme zde objevili také „ptáčka mobiláčka“, jak jej nazvala Adélka, podle knížky Ivony Březinové Natálčin Andulák, která nás ve škole provázela jedním z našich projektů.

Od zvířátek pojďme zpět do voňavého království.

Děti dnes čekala exkurze ve  svíčkárně a čokoládovně.

První jsme navštívili svíčkárnu. Shlédli jsme dokument o využití svíček, jejich výrobě, použití dříve i dnes. Během cesty autobusem jsme si oživili své znalosti týkající se svíček a jejich symboliky o vánočních svátcích. V dílničce svíčkárny jsme se rozdělili do skupinek a pustili se do tvoření, na které jsme se velmi těšili. Vykrajovali jsme glycerínová mýdla a barvili svíčky. Všude se linula vůně vosku, vonných esencí z mýdel a silic z koupelových solí. Každá svíčka je originál a moc se dětem povedly. S dopomocí dospělých jsme všechny výrobky zabalili. Kdo byl všímavý, mohl vidět nejednu pomůcku, která se k výrobě používala i používá.

Po krátké pauze jsme se přesunuli do sladce vonící  čokoládovny. Tady již Vánoce voněly velmi silně. Vždyť právě čokoláda k Vánocům neodmyslitelně patří. Popovídali jsme si o původu čokolády, jejím složení i o tom, jak se vyrábí. Jelikož jsme o čokoládě v pondělí mluvili, děti velice pěkně reagovaly a spolupracovaly s paní majitelkou, která nás tu provázela. V čokoládovém království skutečným králem však byl pan kuchař, který vypadal, že právě vypadl z pohádky. Viděli jsme tu staré i nové formičky na čokoládu, krásné historické mlýnky na mletí koření. Ukázali jsme si, jak vypadá plod kakaovníku a kdo chtěl, ochutnal kakaové boby. Pak jsme se s chutí pustili do tvoření, jehož výsledek někteří dovezli domů bezpečně ukrytý v bříšku. Většina si však odvezla dobroty v batůžku. Malovali jsme barevnou čokoládou na bílé čokoládové srdíčko, odlévali a zdobili jsme  tabulku čokolády a každý dostal míchátko na výrobu domácí horké čokolády.

Kdo chtěl mohl navštívit obchůdek. Byl plný vůní. Nevěděli jsme, kam se dívat dříve.

Jen škola, že vůně nelze zavřít do boxíku jako svačinu a vzít ji trošku rodičům na degustaci.

Dnešní výprava za poznáním byla plná dojmů, chutí a vůní.

Moc jsme si ji užili.

Děkujeme rodičům, že nám umožnili se sem vydat.

 

     ptáček „mobiláček“ podle knížky Ivony Březinové- Natálčin andulák

 

 

 

 

28.11.2017