Na vlnách vánoční hudby

K adventnímu času neodmyslitelně patří fialová barva, svíčky, jmelí a hudba.

Hudba toho období je zastoupena především koledami a duchovně laděnými skladbami.

Do světa hudby nás dnes se svým souborem zavedla paní Slavická.

Prostřednictvím krásných skladeb nás vzali na procházku světem.

Zastavili jsme se v Katalánsku, Španělsku, Francii, Itálii, ve Skandinávii ve Švédsku, Norsku i Finsku, ve Francii, v Anglii a Irsku, byli jsme v Mexiku, u indiánů  i v africké Ugandě. Naši pouť jsme skončili doma v Čechách.

Popovídali jsme si o místních tradicích a vyslechli jsme krásné skladby typické pro tato místa.

Dnes již víme, kde děti od koho dostávají dárky, které bytosti je třeba co přichystat, aby byla přívětivější a dárky nám nadělila.

Poznali jsme mocného Ukka, který zlobivce odnese do ledového království (Finsko), skřítka Nisse provázeného kozou ( Norsko), uhlíře Olentzera z Baskitska, Per Noela ( Francie), hodnou čarodějnici  Befanu ( Itálie), hliněného páva (Mexiko) a další.

Nejvíce nás překvapila píseň z dob misionářských ze 17.století, která byla určena pro indiánský kmen Hurónů. Indiáni a Vánoce nám moc dohromady nešli. I představa Vánoc jako „banánových svátků“ Sekukkulu ( Uganda) nám byla dost vzdálená.

Ani v Čechách nebyl dárcem vždy Ježíšek. V dřívějších dobách nosil dárky dětem sv. Mikuláš, který později štědrovečerní nadílku přenechal Ježíškovi a sám hodným dětem naděluje 5.prosince. V některých oblastech Čech nadělovaly i jiné bytosti. Na Vysočině rozdávala dárky „štědrá bába“ v Podkrkonoší „Krystydle“.

Na závěr nám hudebníci představili své nástroje. Viděli a slyšeli jsme několik druhů fléten, harfu, housle, kytaru, bubínky i exotický nástroj s názvem kalimba.

Hudební výlet byl velmi hezký.

Dozvěděli jsme se mnoho zajímavého a slyšeli jsme krásné skladby.

Moc děkujeme muzikantům paní Slavické.

Přejeme všem krásný adventní čas.

 

Na vánoční atmosféru nás naladilo také velmi hezké, rozpustilé představení v DIVADLE U HASIČŮ  s názvem DVA SNĚHULÁCI O VÁNOCÍCH.

Připomenuli jsme si vánoční tradice, fandili sněhulákům, kteří statečně zabránili čertovi překazit Vánoce. Společně jsme si zazpívali koledy.

07.12.2017