Hodina s pamětníkem

Dne 25. dubna 2018 se 9. a 8. třídy setkaly s místním pamětníkem panem Douskem.

Co o setkání napsaly žákyně a žáci z 9. A?

Pan Dousek nám na interaktivní tabuli ukazoval dobové fotografie, k nimž četl komentář plný informací o historii Černošic a Dolních Mokropes. Většinu z nás vystoupení p. Douska zaujalo a považujeme ho za velmi přínosné.

V následující hodině jsme se dozvěděli další zajímavosti z jiné éry života našeho městečka, a to od pí učitelky Fritschové, jejíž rodina patří k mokropeským starousedlíkům a jejíž dědeček Karel Vošalík byl prvorepublikovým starostou Dolních Mokropes.

Zde nabízíme několik našich postřehů z hodiny s pamětníkem:

„Zaujalo nás, kolik významných osobností bylo spjato s naším městečkem. Přednáška p. Douska byla velmi zajímavá, místy však trochu zdlouhavá a plná pro nás zbytečných detailů.“ (Barča, Evinečka, Zorča)

„ Je pozoruhodné, jak se obyvatelstvo Černošic rozrostlo a jak se vše prakticky od základů změnilo.“ (Kolja, Filda V.,František, Matyáš)

„Přednáška mohla být trochu lépe chronologicky seřazena. Informace o slavných lidech mohly být stručnější.“ (Dominik, Filda D., Marek)

„P. Dousek měl vše hezky připravené, jen škoda, že nemluvil více zpaměti.“(Karin, Anežka P.)

„Mně to přišlo jako ztráta času.“ (Matěj)

„Nemyslím si, že tato přednáška byla potřebná, bylo to trochu mrhání časem.“(Matyáš H.)

„Líbila se nám architektura zdejších prvorepublikových vil. Celkově vše velmi zajímavé. Myslíme si, že je důležité vědět něco z historie místa, kde bydlíme.“(Terka, Anežka B.)

„Přednáška o historii Černošic a Dolních Mokropes byla stručně a hezky prezentována.“ (David, Tomáš)

Z různorodých a mnohdy i protikladných názorů 9. A je patrné, že se nelze zavděčit všem. Kritické myšlení je tu! A samozřejmě věk, zkušenosti, vyzrálost a rozmanitost zájmů hrají velkou roli… Já osobně považuji takovéto akce za podnětné a prospěšné a p. Douskovi děkuji.

 

M. Fritschová

 

 

28.05.2018