Taje Thajska

Opět se sešel rok s rokem a je tu nový pořad paní Motani, projekce „Taje Thajska“. Nejdříve nás paní Kateřina zavedla do Bangkoku. Ten procestovala spolu s manželem křížem, krážem, ve dne, v noci, pěšky i lodí. Další zastavení bylo ve zlatých budhistických chrámech, sněhově bílém a křišťálovém paláci. Blízko řeky Kwai vyhledali plavající jeptišku.

Navštívili denní, noční, plovoucí i železniční trh. Ochutnali skvělou thajskou kuchyni, ale také křupavou housenku, cvrčka i kobylku. Potom se podívali do opičího města, kde byla spousta nepříjemných a vlezlých opic. Ve sloní škole vyrobili papír ze sloního trusu, na který sloni malují. Jinde si hladili tygry, od malých tygříků po velké kočky. Zajímavá byla též krokodýlí show. S ještě větší hrůzou pak sledujeme hadí muže, jak se s největším jedovatým hadem, kobrou, políbí. Cesta potom vedla na sever, kde žijí horské kmeny. Pozorujeme ženy s dlouhými žirafími krky, které již od dětství nosí kolem krku těžké, mosazné spirály.

Večer vyvrcholí svátkem světel. Všude svítí svíčky. Na vodu lidé pouštějí své lodičky z banánového listí. Někteří začínají zapalovat velké lampiony, které se za okamžik vznesou do oblak. Je to krása. Touto podívanou se loučíme s Thajskem. Byla to velmi vzrušující podívaná. Těšíme se na další pokračování na některém z dalších světadílů.

Za všechna oddělení školní družiny

Dana Picmausová

vychovatelka

05.06.2018