Entomologické nahlédnutí do života motýlů

V družinovém oddělení Žirafek jsme po dobu dvou květnových týdnů objevovali krásy říše hmyzu, konkrétně jsme se zabývali vývojem motýlů.

Pozorovali jsme černo-žluté, chlupaté housenky Babočky Kopřivové, které se v přírodě vylíhly z malinkých vajíček přilepených na spodní straně listu. Velmi rychle pořádaly kopřivy a náležitě po nich rostly. Celkem pět housenek se dorostlo až do fáze, kdy se začaly kuklit. Z nepříliš líbivého živočicha se náhle jako zázrakem staly hnědo-zeleno-zlatavé kukličky, které se zavěsily různě ve větvičkách a dokonce na sklo naší sklenice.

Během následujících několika dní se s housenkami nic moc zajímavého nedělo. Tedy alespoň ne viditelně pro nás. Uvnitř kukly samozřejmě probíhala neuvěřitelná přeměna v krásně vybarveného motýla.

Abychom si při čekání na jejich vylétnutí trochu ukrátili ten čas, ztvárnili jsme housenky i motýly výtvarnými technikami. Nejdříve jsme vyráběli lezoucí housenky na listu, pak jsme také různobarevné motýlky malovali vodovými barvami.

Při hraní speciálního pexesa, ve kterém se hledali dvojice nikoli stejné, ale k sobě patřící, jsme se také dozvěděli, že není motýl jako motýl a ani housenky nejsou všechny stejné. Snažili jsme se najít, ze které housenky se stane například Okáč Luční, ze které housenky se promění Lišaj Vrbkový nebo i nádherný Otakárek Fenyklový. Podle jejich jmen jsme se také dozvídali, čím se v podobě housenky živí.

Po pár dnech z kukel začali motýli vylézat. Po oschnutí křídel jsme je s radostí vypoušteli na svobodu na louce vedle družiny . Možná, že jste je také zahlédli, jak si kolem školy poletují. My se díky nim o jejich životě dozvěděli spoustu zajímavostí.

Vychovatelka Olga Brožová

 

07.06.2018