Vánoční besídka ve školní družině

V týdnu před ředitelským volnem probíhala ve školních prostorách spousta vánočních besídek. Pro děti ze školní družiny jsme tuto příjemnou vánoční činnost naplánovali na 12.12.2018 od 14 do 17 hodin. V jedné třídě vždy slavila dvě oddělení. My Medvídci jsme slavili se Žirafkami, Sovičky se Žabičkami, Tygříci s Veverkami a Želvičky s Tučňáky. Možná se vám zdají ta spojení podivná, ale užili jsme si spolu všichni spoustu legrace.

V mnoha odděleních se konala různá vystoupení. Děti zpívaly, tancovaly a hrály na hudební nástroje. V našem oddělení jsme si ve zkratce zopakovali Ježíškův příběh a poslali si v kruhu tichý vánoční pozdrav stiskem ruky. Tímto okamžikem bylo po tichu a začalo bujaré veselí. Na program totiž přišly soutěže. Některé děti fandily až tak, že jsme se báli, aby nám nepopraskala okna!

Zahráli jsme si na slony v porcelánu, kteří svým chobotem shazují kuželky. Potom přišel na řadu výlov rybníka, kdy se papírové rybičky přenášely pomocí kolíčku do „sádek“. Prasátku chyběl ocásek, a tak jsme se pokoušeli ho domalovat, se zavázanýma očima, to vůbec nebylo jednoduché. Vánoční cukroví v soutěži nahradily lentilky, které děti pomocí brčka přenášely do misky, ze které si následně svůj úlovek snědly.

Nechyběly ani vánoční zvyky. Ke zdravé svačince jsme využili rozkrajování jablíček. Všechny se povedly pěkně rozkrojit, a tak nás v příštím roce čeká početná skupina šťastných dětí. Po svačině jsme si pustili lodičky z ořechů. Aby se děti trochu uklidnily, zazpívaly jsme si při jejich zapalování několik známých vánočních koled.

Besídku jsme ukončili diskotékou se světly. Když děti odcházely domů, odnášely si své vlastnoručně vyrobené adventní kalendáře, do kterých jim Ježíšek nadělil drobný dárek.

Věřím, že se dětem besídka líbila a že si ji pořádně užily. A vám všem přeji hodně pohody a klidu, zkrátka Vánoce šťastné a veselé.

Anna Totušková

vychovatelka

22.12.2018