Za pravěkými predátory do blízkého okolí

Dnes jsme se vydali společně v paleontologem Štěpánem Rakem na zajímavou výpravu do našeho okolí. Vzhledem k roční době a počasí, byla převážně virtuální. Vydali jsme se pátrat po pravěkých predátorech. Většinu z nás při vyslovení slov pravěk a predátor napadl tyranosaurus nebo jemu podobný vyhynulý plaz. Náš cíl byl však ještě dále. Pátrali jsme v prvohorních vodách a společně s tímto nadšeným, sympatickým a vstřícným vědcem jsme se dostali do období, kdy se život rozvíjel zejména v mořích. Připomněli jsme si co je predátor, jaké jsou jeho znaky, jaké je jeho postavení v potravní pyramidě i v potravním řetězci. Povídali jsme si o lovcích (predátorech, raptorech), jejichž pozůstatky lze najít na území naší republiky. Že u nás nemáme moře? Nemáme, ale bylo tu a tak v geologických vrstvách se nacházejí zkameněliny, které dokazující přítomnost organismů. Na některých jsou viditelné i jizvy, stopy po zraněních, které přítomnost predátorů dokazují. Seznámili jsme se z podivuhodnými živočichy a dozvěděli se o jejich způsobu života.

V názvu některých jsou i oblasti z našeho okolí – např. pancířnaté ryby kosoraspis nebo radotina (Kosoř, Radotín). V našem okolí se nachází nemálo významných geologických lokalit.

Děti velmi hezky spolupracovaly, reagovaly na podněty, vysvětlovaly. Dělaly si nákresy a zapisovaly si zajímavosti, které pak využily při závěrečném kvízu.

Velmi zajímavou a pro všechny atraktivní částí byla „osahávací“ část. Měli jsme možnost prohlédnout si zkameněliny, z nichž některé byly velmi unikátní a cenné. Dostaly se nám do rukou opravdové skvosty. Asi největší nadšení vyvolal „originální“ zub největšího žraloka všech dob megalodona.

Dnešní výprava do pravěku byla skvělá. Děti byly zaujaté, velmi hezky pracovaly.

Velikánské poděkování patří panu Rakovi za perfektně připravený program, za ochotu a odvahu donést takové poklady.

Moc, moc děkujeme

Nakažených „šutrititidou“ je v naší třídě čím dál víc.

PS: Dnes o přestávkách nebyly děti spidermany apod, ale po třídě kroužili duncleosteové a pterygoti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČELIST SOUČASNÉHO ŽRALOKA

 

 

 

LODĚNKA, ORTOCERAS

 

PTERYGOTUS -KLEPETO

 

ZUB NEJVĚTŠÍHO PREDÁTORA VŠECH DOB

 

SETKÁNÍ ZUBŮ SOUČASNÝCH A MINULÝCH

 

ZUB MEGALODONA

 

pancířnatá ryba KOSORASPIS

pancířnatá ryba RADOTINA

 

DUCLEOSTEUS

 

ALOMALOCARIS

 

AMONIT

 

 

 

 

 

ALOMALOCARIS

CODYMIRUS

CYRTOCERAS

ORTOCERAS

PANCÍŘNATÁ RYBA

 

PTERYGOTUS

04.01.2019