Milí rodiče…

25. 3. 2020

Milí rodiče a zákonní zástupci našich žáků,

je to již druhý týden, co jsme zcela nečekaně z nařízení vlády ČR zůstali ve škole bez žáků. Rozcházeli jsme se s nimi narychlo a s přesvědčením, že se s nimi nejpozději za týden opět setkáme. Bohužel jsme se mýlili, a jak to vypadá, škola zůstane zavřená ještě dlouho. Z pohledu zvenčí to může vypadat, že mají učitelé volno, ale opak je pravdou. Přestože školy jsou už téměř dva týdny zavřené, volného času mají učitelé paradoxně méně než za běžného provozu. Přestože to možná na první pohled není vidět, za jednoduchými pravidly, která jsme si nastavili, je spousta hodin práce, diskusí a kompromisů. Poskytování zpětné vazby trvá déle než opravit a oznámkovat sešity. A tak stále ladíme a hledáme optimální formu. Ještě chvíli bude trvat, než tomu tak bude k naší spokojenosti. A ani pak to nebude vyhovovat všem, protože co je pro jednoho příliš, je pro druhého přesně naporcováno a třetímu to nestačí.

 

Hledáme řešení, jak našim žákům co nejlépe předávat učivo. V současné chvíli najdete každé pondělí odpoledne pod každou třídou tabulku s přehledem učiva na celý týden.  Společně se učíme zacházet s on-line nástroji a vymýšlíme, jak to udělat, abychom vašim dětem byli blíž a mohli jim pomáhat s distanční výukou. Nabídli jsme aplikaci od nakladatelství Fraus (FRED), do které se část žáků s vaší pomocí přihlásila a využívá ji. Proto vás prosíme o trpělivost, pokud se vám zdá, že nejsme dost pružní a připravení. Věřte, že se o to snažíme a denně řešíme všechny vaše průběžné podněty. V distančním vzdělávání, které bude trvat ještě řadu týdnů, chceme využívat i on-line formy výuky. Otestovali jsme dvě různá prostředí, která to umožňují, a v těchto dnech připravujeme užívání jednoho systému, ve kterém vytvoříme virtuální učebny. V nich se pak budou učitelé moci potkávat se svými žáky při výkladu nové látky, ke konzultaci problémových situací nebo jen ke sdílení dojmů a zážitků, protože i v této době (resp. právě v této době) považujeme „osobní“ kontakt za důležitý. Prostředí budou moci ke konzultacím s učiteli využívat i rodiče. Už nyní promýšlíme, jak nastavit pravidla, jaký udělat „rozvrh“, abychom systém nepřetížili a zůstal pro všechny uživatele plně funkční. Potřebujeme ještě trochu času…

 

Uvědomujeme si, že i pro vás je to velmi zátěžová situace. Není proto důležité, zda vaše děti vše zvládnou, zda všemu porozumí. Stačí, když dohlédnete, aby si na školu našly čas, prošly si zadané úkoly a každý den se po určitou dobu věnovaly škole. Nestresujte je ani sebe. Děti, ale samozřejmě i vy, se na nás můžete obrátit  e-mailem, někteří  jsou na Skypu, na WhatsAppu, někteří učitelé se stávají „youtubery“. Nabízíme konzultace, vysvětlení, pomoc.

V této těžké době školní známky tak trošku ztrácí svůj původní význam. Není ani příliš podstatné, jestli stihneme probrat všechno učivo – pokud to nestihneme letos, o to víc se tématu budeme věnovat v příštím roce. Teď je nejdůležitější přestát toto období ve zdraví a v psychické pohodě. Přeji nám všem, abychom to zvládali s úsměvem. Říká se, že co nás nezabije, to nás posílí.

Buďme v této nové a náročné situaci společně partnery dětem a společně to zvládneme.

                                                                                                       Vaši učitelé ZŠ Černošice

 

25.03.2020