ČJ – Články pro zábavu i poučení

Jsou učitelé rádi, že nemusí do školy?

Zamýšlel jsem se nad tím, jestli jsou učitelé rádi, že nemusí do školy. Trochu si myslím, že rádi jsou, protože nemusí brzy vstávat a spěchat s ranními přípravami, nemusí dělat dozor rozjetých dětí při velké přestávce a mohou si uvařit něco dobrého k obědu ve své kuchyni.

Ale zase si říkám, že si za ten půlrok vytvořili k žákům pouto, takže si myslím, že jim doma může být docela smutno. Nemají koho poslouchat před tabulí, nemají komu opravovat testy, nemůžou se zasmát, když se někdo kymácí před tabulí při recitaci básničky, a takových věcí je moc. Plus to, že musí dělat odkazy na videa, vymýšlet cvičení, online výuku atd. Takže když se to vezme kolem a kolem, tak si myslím, že jim je celkem smutno a do školy by se rádi vrátili. A já taky.

 

Jan Kaiser

 

Zillertal

 

O jarních prázdninách jsme jeli lyžovat do údolí Zillertal. S touto oblastí bych vás v tomto článku rád blíže seznámil.

Zillertal je velké údolí, které leží v Tyrolsku, na území Rakouska. Odsud asi 40 km je město Innsbruck. Přímo v údolí leží několik městeček. Asi nejznámější je město Mayrhofen.

Je to jedna z nejoblíbenějších lyžařských destinací. Zahrnuje 6 lyžařských středisek s bezmála 500 km sjezdovek. Hlavní lyžařská střediska s nejvíce kilometry sjezdovek jsou Zillertal Arena a Mayrhofen, ale nesmíme zapomenout ani na Hochzillertal–Hochfügen nebo Hintertux. Na Hintertuxském ledovci se dá lyžovat celý rok, lyžuje se až do výšky 3250 m.n.m.

Zillertal je také vhodný pro letní dovolenou. Na sjezdovkách se pase dobytek a na v zimě zasněžených loukách začnou kvést rostliny. Návštěvníci sem jezdí hlavně za vysokohorskou turistikou. V horkých letních měsících přijde vhod osvěžení. Vodní svět v městečku Summ udělá radost hlavně dětem. Jsou tu tobogány, klouzačky, vodní děla a další zábavné atrakce, které dětem vykouzlí úsměv na tvářích. Kousek odsud je město Gerlosberg s lanovými dráhami.

Lyžování v Zillertalu jsme si opravdu užili, určitě doporučuji, abyste se tam někdy podívali i vy. I já bych se tam rád vrátil, ať už v zimě nebo v létě.

 

Prokop Diviš

 

Jan Amos Komenský

 

28.března 2020 si připomínáme výročí 350 let od smrti Jana Amose Komenského. Na jeho počest se konají Národní oslavy výročí Jana Amose Komenského. Bylo by dobré si připomenout pár faktů o našem Učiteli národů.

Jan Amos Komenský se narodil v roce 1592 v Nivnici. Od roku 1608 chodil do latinsko bratrské školy v Přerově. Potom šel studovat do protestantské univerzity v Německu. Tam ke svému jménu přidal Amos, kterým odkazoval na biblické učení. Když dostudoval, stal se knězem a učitelem v Přerově, kde učil v latinské škole. Když skončila bitva na Bílé hoře, musel se s rodinou schovávat kvůli tomu, že byli příslušníci protestanské církve. Nejdřív se schovávali na východě Čech a na konci dvacátých let pak odešli do polského Lešna. Kvůli  Vestfálskému míru musel cestovat po Evropě a jako osobnost si získal úctu napříč všemi státy Evropy. Později se začali využívat jeho poznatky o školství, na kterých pracoval od prvních učitelských zkušeností v Přerově. Když vypukl v roce 1656 v Lešně velký požár, kdy přišel o většinu své práce, přestěhoval se tedy do milovaného Amsterdamu, kde pokračoval ve své práci až do své smrti v roce 1670. Pohřben je v nizozemském Naardenu.

Národní oslavy byly zahájeny již loni v září v Pantheonu Národního muzea v Praze.

Různá muzea zahájila na počest J. A. Komenského výstavy o jeho osobě a životě. Vzhledem k aktuální situaci jsou tyto výstavy momentálně uzavřeny. Naštěstí je jejich trvání až do roku 2022, kdy si připomeneme 430 let od jeho narození.

 

David Urban

 

 

Kofole je 60

 

Možná málokdo ví, že v pátek 27.3.2020 oslavila Kofola svoje 60. výročí od první vyrobené Kofoly. První láhev této limonády, kterou ochutnalo už několik generací, se vyrobila 27.3.1960. Byl to první kolový nápoj vyrobený v ČR. Kofola byla velmi populární, téměř v každé vesnici byl výčep, a tak se Kofola stala každodenním osvěžením. Po celá šedesátá léta byla kofola tak populární, že dokonce došly byliny a museli se dovážet ze zahraničí. V roce 1970 Kofola vyprodukovala 180 milionů litrů.

Sametová revoluce zastavila prodej Kofoly, protože se svobodou byla větší poptávka po dříve nedostupných zahraničních kolách, a na Kofolu se skoro zapomnělo. Kofola několikrát vyměnila majitele. V roce 1993 Řek Kostas Samaras koupil malou sodovkárnu v Krnově, kde později nastartoval další éru Kofoly.

Kofola dále koupila značky Jupí, Top Topic a Rajec. V roce 2002 se Kofole podařilo koupit registrovanou obchodní známku a originální recepturu Kofoly za 215 milionů korun. Od té doby je vlastníkem Kofoly rodina Samarasů. V roce 2019 se vyměnil post generálního ředitele Kofoly. Na místo Jannise Samarase se stal generálním ředitelem pro československý trh Daniel Buryš.

Kofola pomáhá i v boji proti koronaviru. Pomáhá například městům tím, že dodává dezinfekci a roušky.

#zlasky

 Lukáš Vojtěch

 

 

Simpsonovi věští budoucnost

 

Simpsonovi jsou tu už od roku 1989 a mají více jak 600 natočených dílů.

Je to rodina, která bydlí ve Springfieldu a skládá se z pěti členů.

Homer – otec, Marge – matka, Bart – syn, Líza – dcera a nejmladší dcera Maggie.

Simpsonovi dokázali předpovědět osm událostí, o kterých se moc nemluvilo.

 

Případ s Coronavirem

Stalo se v roce 1993, když si táta Homer, ředitel školy a Petty a Selma objednali balíček z Japonska. Jeden zaměstnanec ze zásilkové služby měl chřipku a nakašlal do krabice s odšťavovačem. Po rozbalení krabice se vir začal šířit po celém Springfieldu.

 

Donald Trump prezidentem

V roce 2000 předpověděli úspěšnou volbu prezidenta Donalda Trumpa. A tak se i stalo 20. ledna 2017, kdy se Donald Trump prezidentem USA opravdu stal.

 

Chytré hodinky

V roce 1994 chce Hugh požádat Lízu o ruku, ale neví jak jí to říct, tak přes své chytré hodinky zavolá kamarádům a ti vypustí z křoví krávu s nápisem „vezmeš si mě?“. Chytré hodinky se na trhu poprvé objevily v roce 2013.

 

 

 

Lukáš Večeřa

 

 

 

 

05.05.2020