Skromný hrdina Alex Křížek

„Hlavně jsem přemýšlel nad tím, jestli přežije, nebo ne.“ To se honilo hlavou žákovi 6.D Alexovi Křížkovi, když konečně došel jednoho červnového večera domů. Cesta se mu totiž nečekaně protáhla a zdramatizovala.

Alex cestou zaslechl podivnou ránu ozývající se zpoza plotu. Nahlédl za plot a zpočátku si myslel, že pán ležící na zemi opravuje auto. Za chvilku mu však podle krvavé skvrny bylo jasné, že situace je úplně jiná. Alex dlouho neváhal a udělal to, co se, jak sám říká, učil ve škole i na táboře – vytočil 112. Podle pokynů operátorky se mu podařilo oslovit kolemjdoucího, společně zburcovali majitelku domu a začali realizovat první pomoc. Alex zde zůstal až do příjezdu záchranné služby a spolu s ostatními postupoval podle pokynů operátorky. Jeho malé prsty se hodily i k vyproštění zapadlého jazyka. Pak si umyl zakrvácené ruce, zeptal se, jestli už může jít domů a odešel. Teprve doma mu došla váha celé situace.

Alex o tomto zážitku mluvil vlastně jen s maminkou, nebere svůj zásah jako nic zvláštního, za co by měl sklízet zásluhy. Podle svých slov by mu svědomí ani nedovolilo jednat jinak. Nejvíce se bál prostě jen o to, jestli jeho pomoc vůbec k něčemu byla. Později se dozvěděl, že pán, kterému pomohl, měl patrně hematom a díky Alexově pohotovosti opravdu přežil.

A co by vzkázal dětem i dospělým, kteří se ocitnou v podobné situaci? „Nebát se a jednat!“

 

Jsme hrdí, že máme mezi svými žáky někoho, kdo tak skvěle zvládl krizovou situaci a dovedl pomoci.

Za ZŠ Černošice Mgr. Michaela Šlesingerová

 

18.06.2021