Kreslíme přírodou

Páteční celovyučovací venkovní čas jsme využili kromě úklidu také k dalším aktivitám. Pozorovali jsme změny v přírodě, poznávali jsme přírodniny. Tvořivé překvapení na děti „čekalo“ v okolí basketbalového hřiště. Dostaly čtvrtky a pokyn: „Běžte a namalujte obrázek“. První výrazy byly zmatení a překvapení a kormě mimických gest byly slyšet i hlášky typu: „Já si nevzal pastelky“, „Nevěděla jsem, že s sebou něco máme mít na kreslení.“, „Jak, jako namalujte“, „Čím asi jako?“.

Panika však nebyla třeba. Vše potřebné měly děti kolem sebe. Ano, přírodu. Ta je plná barev. Její barvy se v průběhu roku mění. Když děti pochopily, co mají dělat, rozběhly se začaly pátrat, jaká barva se dá z čeho získat. Poznávaly přitom okolí. Vznikaly velmi zajímavé obrázky. Někdo se pustil do abstrakce, někdo na konkrétních tvarů.

Jako první se vrhly na žlutou mochnu, postupně se osmělovaly v experimentování s přírodní paletou. Určitě vedly ostružiny, z nich byla krásná fialová., oblíbené byly i jeřabiny nebo trnky. Nacházely podzimní plody i barevné části rostlin. Pro děti bylo mnohdy i překvapení, že přírodniny nebarví vždy tak, jakou barvu mají navenek.

Po skončení tvoření jsme se sešli a popovídali si o tom, jakou barvu z čeho získali, zda by takové barvy byly i v jiném ročním období.

Dětem se kreslení moc líbilo, slíbili jsme si, že ho zopakujeme v jiném ročním období a třeba na jiné lokalitě.

PS: Nebojte se, hlídala jsem, aby nepoužily nic jedovatého ani nebezpečného 🙂  (M. Václavková)

 

 

19.09.2021