Šaty dělají člověka

Že šaty dělají člověka, to je pravda odvěká.

A platilo to i za dob našeho otce vlasti Karla IV.

I v tomto školním roce se věnujeme Karlu IV., jemu i jeho době. A jelikož ani on nechodil tak, jak byl stvořen – mimo jiné by nejspíš příliš často trpíval chladem a insignie královské či císařské moci by se na nahém těle poněkud nepatřičně vyjímaly, navázali jsme na akce z konce minulého školního roku povídáním a ztvárněním odívání – módy gotické.

Tak jako dnes jsou za módní ikony považovány celebrity, tak i v době dřívější byly osobnosti, které trend módnosti udávaly, rozšiřovaly. Mezi ně patřila i první manželka „našeho“ Karla z Čech Blanka, která do Prahy přivezla francouzskou módu a dámy pražského dvora se jí nechaly inspirovat. I Karel sám se rád oblékal vkusně. V dobách jeho mládí mu to bývalo i vytýkáno, zejména církví.

Do doby gotiky děti uvedla jejich paní učitelka, která pro zvýšení autentičnosti přišla zahalena pláštěm, pod nímž měla oblečeny historické šaty z tohoto období, hlavu jí stejně jako tehdejším dámám halila čelenka se závojem.

Nejdříve si děti poslechly zkrácený a zjednodušený výklad o vývoji oděvu v dobách před gotikou. Předvedly si a vyzkoušely naaranžovat základní typ oděvu řeckého a římského s pomocí dlouhého velkého pruhu látky. „Omotávané“ oděvy shledaly děti příliš nepohodlnými. Nakreslily si a ukázaly typy oděvů Slovanů v době románské a již se natěšeni vrhly na gotiku.

S pomocí prezentace a obrázků byly děti seznámeny se základními typy oděvů gotického období. Již známe henin (dámská pokrývka hlavy) i mi-parti (mužské kalhoty podobné dnešním leginám často s různě barevnými nohavicemi). Řekli jsme si o používaných materiálech, barvách i způsobech zdobení oděvů.

 

A pak? Pak jsme se pustili do kreslení a navrhování.

24.11.2016