Vlastivědná procházka po stopách sv. Ludmily

V pátek jsme s spolu se 4.B vyrazili na vlastivědnou procházku po stopách sv. Ludmily.

Vlakem jsme se nechali odvézt do Berouna, kde začala naše výprava. Vyrazili jsme k Tetínu a následně do Srbska. Ze Srbska jsme opět využili služeb ČD.
Ve chvíli, kdy jsme vyrazili od nádraží v Berouně, všude kolem nás panovala mlha. V případě, že se skupinky malinko rozdělily, jednoduše ztratily představu o tom, zda jsou první nebo poslední skupina. Naštěstí se po nějakém čase počasí umoudřilo, mlha opadla a ukázalo se slunce.

Žáci ušli osm kilometrů. Cestou si vyslechli pověst o první české kněžně a světici svaté Ludmile, babičce a vychovatelce knížete Václava, která na Tetíně zemřela 15. září 921 mučednickou smrtí. Kromě hovorů o naší historii jsme měli možnost pozorovat proměny přírody v okolí Berounky v měsíci říjnu. K tomu si žáci cestou vypracovali pracovní list, který zahrnoval přírodovědu (proměnu přírody – stromy, plody, zvířata) a angličtinu (zvířata).

Mezi úkoly, které plnili, mohli najít kreativní, vědomostní i relaxační zadání (žáci hledali jednotlivé stromy, listy, plody a pojmenovávali je; obdivovali květiny, které ještě zdobí naše louky; poslouchali ptáky, kteří s námi zůstanou celý podzim i zimu; prohlíželi si ryby; přemýšleli o zimním spánku zvířat; kreslili klacíky; tvořili kytice; sbírali plody). Zároveň jsme si vyzkoušeli orientaci v terénu a nachodili v rámci tělocviku 8 km. Měli jsme krásný pohled z vyhlídky, stihli jsme se občerstvit u kostela sv. Ludmily v Tetíně, i koupit si mlsky v Srbsku.

Výlet byl vydařený a už se těšíme na obdobné aktivity.

09.10.2022