Exkurze do Míšně a Drážďan

Žáci tří tříd 7.A, 7.D a 8.B společně se školním doprovodem odjeli dne 6.10.2022 v 6:40 na celodenní výlet do Německa do města Míšeň a Drážďan. Cesta autobusem trvala přibližně tři hodiny. V průběhu jízdy jsme měli jednu delší zastávku na předem určeném parkovišti. Žáci byli během jízdy poučeni, jak se mají chovat v autobuse. Cesta proběhla bez komplikací. Kolem 10. hodiny jsme dorazili do Míšně, kde jsme navštívili Muzeum porcelánu Míšeň. První manufakturu na výrobu porcelánu v Evropě. Třídy byly rozděleny do dvou skupin, na které dohlíželi třídní učitele a paní asistentka.  Neměli jsme osobního průvodce, ale všechny mile překvapilo české vyprávění hlasatele ve všech místnostech, které jsme navštívili. Po velice zajímavých interaktivních ukázkách rukodělné práce jsme měli čas na prohlídku překrásných starých uměleckých děl, která byla vystavená v prvním a druhým patře muzea. V přízemí jsme měli šanci zakoupit si nějaké suvenýry. Bohužel nás zklamaly vysoké ceny všech keramických předmětů. Většina z nás si odnesla pouze letáčky a krásně pořízené fotografie.

Po prohlídce jsme se přesunuli zpět do autobusu, který nás odvezl do Drážďan. Cesta trvala přibližně půl hodiny. Ve 12:00 hodin jsme dorazili do centra. Pan průvodce se ujal prohlídky a povídal nám o historii města a také o nejzajímavějších památkách Drážďan. Zastavili jsme se u monumentálního kostela Panny Marie Frauenkirche, dále jsme se prošli po nábřeží směrem ke katedrále Nejsvětější Trojice nazývanou Hofkirche na Starém městě. Další památkou, kterou jsme navštívili bylo nádvoří Galerie Zwinger. Bohužel komplex překrásných barokních budov byl společně s nádvořím opravován. Naše dojmy z toho místa nám pokazily bagry a staveniště jinak úchvatné architektury.

Po procházce městem žáci dostali necelé dvě hodiny volna. Rozhod proběhl na ulici Prager strasse. Třídní učitelé se s žáky domluvili na postupu rozchodu a skupinkách, na kterých se předem dohodli. Všichni byli ukáznění a rozuměli všem pokynům. Na domluvenou hodinu dorazili včas. Na konci našeho pobytu v Drážďanech jsme navštívili Muzeum hygieny.

Muzeum hygieny bylo velice inspirativní a interaktivní. Na předměty jsme mohli sahat a zkoušet si různé technické přístroje a pomůcky. Muzeum jsme opustili kolem 18. hodiny. Autobus již na nás čekal o kousek dál a všechny děti mohly spokojeně nastoupit a uvelebit se na svých místech. Drážďany jsme opustili kolem 18:30.

Ve 21:20 jsme konečně dorazili do Černošic.

 

Mgr. Anna Zeman, asistentka pedagoga 7.A

 

10.11.2022