Žákovské prezidentské volby 2023

V době letošní volby prezidenta České republiky budou mít žáci možnost zúčastnit se žákovských prezidentských voleb v rámci naší školy.

 

Účelem žákovských voleb (přiměřeně podle věku žáků) je:

  • příprava žáků na občanský život, ke kterému patří možnost jít k volbám – prožijí základní princip demokracie
  • poznání dvojkolového systému prezidentských voleb v ČR
  • seznámení s dalšími souvislostmi voleb (volební kampaně a jejich financování, volební průzkumy, spojitost politiky s médii, nástroje používané k přesvědčování voličů kandidátů, význam vlastní aktivní účasti)
  • pomoci vychovat aktivního, sebevědomého a zodpovědného občana

 

Medailonky kandidátů najdete na nástěnce v přízemí budovy B vedle zástupcovny; staženy z iROZHLAS.cz

Voliči – žáci od 5. do 9. ročníku

Termín žákovských voleb – první kolo v úterý 10. 1. (8 – 16 hodin). Pokud dosáhne jeden z kandidátů nad 50% odevzdaných hlasů, vítězí prvním kolem. Druhé kolo se případně uskuteční ve čtvrtek 12.1. (8 – 16 hodin)

Způsob hlasování – každý ze žáků 5. – 9. tříd školy obdrží orazítkovaný kandidátní lístek. Bude-li mít zájem, zúčastní se voleb tak, že zaškrtne křížkem pouze jednoho kandidáta a vhodí do urny umístěné v přízemí budovy B na stole u červeného sloupu.

 

Žáci mohou hlasovat kdykoli po příchodu do školy, o přestávkách nebo po skončení odpoledního vyučování. Pokud např. při výchově k občanství zbude čas na provedení voleb, mohou jít zájemci hlasovat podle pokynů učitele i při hodině.

 

Výsledky školních voleb srovnáme s výsledky reálných voleb.

 

 

 

06.01.2023