3. den ŠVP (Penzion Arnika Jestřabí v Krkonoších)

Protože z kanadské noci byli všichni nesmírně nadšení, tak se opakovala i dnes. Během noci odpochodovaly všechny bačkůrky od postýlek až dolu do “botárny”. Když žáci našli bačkůrky, mohli se plně věnovat novému vzkazu na dveřích, který byl napsaný morseovkou a splnit tak další úkol, který odkazoval na putování časem. (Jak by mohl tento pokoj vypadat před sto lety a jak by naopak mohl vypadat za sto let.) 

Hned od rána jsme měli krásné slunečné počasí, proto jsme po snídani vyrazili na nedaleký vrchol Kobyla, který je v nadmořské výšce 897 m.
Cestou jsme procvičovali orientaci v turistických mapách pomocí GPS navigace. Děti se střídaly v navigování. Ukázaly jsme dětem moderní aplikace, kterými si mohou turismus zpestřit – např. Geocaching, který část dětí znala ze svých výletů, nebo Horobraní, který byl naopak pro ně zcela nový. 

Na rozlehlých pastvinách jsme pozorovali koně, kobyly a jejich hříbata. Naskytla se nám možnost spatřit několik srnek s koloušky. 

Během pochodu si všichni oživili uzlování, které se učili již na minulé ŠVP.  Na rozkvetlé horské louce jsme zkusili vytvořit lidské logo penzionu, ve kterém bydlíme (nápis z vlastních těl). Zatím nejpopulárnější hrou tohoto pobytu je strategická přibližovací schovka v členitém lesním porostu.

Odpoledne bylo věnované orientačnímu běhu, který pro nás postavil profesionální závodník v arboretu. Žáci na startu obdrželi mapu terénu, který předem neznali. Na mapě byla vyznačená kontrolní stanoviště, která žáci museli nalézt v určitém pořadí. Kontrola se skládala z tzv. lampionu, čísla kontroly, razících kleští, kterými si žáci označovali proběhlá stanoviště. 

Pro velký úspěch byl i dnes rozdělán oheň, u kterého se zpívaly klasické trampské písně i písničky na přání. Kromě zpěvu všichni žáci i tančili domorodé tance evropských států. Do ohně každý vhodil vlaštovku se svým přáním, které žáci vyrobili o poledním klidu.

Všichni žáci si přáli zažít noční bojovku a to se jim dnes konečně splnilo. Žáci šli po trase, která byla vyznačená svíčkami. Uprostřed trasy se podepsali do knihy odvahy. Všichni byli moc stateční a užili si to.

25.05.2023