Radek Hřebec zvítězil v celostátním kole soutěže Matematický klokan

Jako již tradičně, i letos proběhla 17. března na naší škole celorepubliková, resp. celosvětová, soutěž Matematický klokan, která se v ČR pořádá již od roku 1995. Školního kola se účastní žáci 2. až 9. tříd, kteří jsou rozděleni do 4 kategorií – Cvrček (2. a 3. třídy), Klokánek (4. a 5. třídy), Benjamín (6. a 7. třídy) a Kadet (8. a 9. třídy). Letos byla účast rekordní –  604 dětí. V dalších kolech (okresním, krajském, celorepublikovém) se porovnávají body z kola školního.

Ani letos nebyly úlohy jednoduché, přesto děti dosáhly velmi dobrých výsledků ve všech kategoriích. Magdalena Brožová skončila druhé ve své kategorii Kadet. A Radek Hřebec získal v kategorii Benjamín maximálního počtu bodů, 120, stal se tak vítězem v kole okresním, krajském a dokonce i státním! Blahopřejeme!

Pro představu níže uvádím jednu z úloh v kategorii Benjamín:

Maruška, Petr, Ríša a Tina hráli ve třídě fotbal a rozbili okno. Když se paní ředitelka zeptala, kdo to udělal, dostala následující odpovědi. Maruška řekla: „Byl to Petr.“ Petr tvrdil: „Byl to Ríša.“ Ríša řekl: „Já to nebyl.“ Tina odpověděla: „Já to nebyla.“ Jen jedno z dětí mluvilo pravdu. Kdo rozbil okno?

A – Maruška   B – Tina   C – Petr   D – Ríša   E – nelze s jistotou určit

01.06.2023