Svět knihy

Na pražském Výstavišti v Holešovicích se konal další ročník veletrhu – Svět knihy 2023. Kromě stánků s knihami se konají ve stanech a pavilonech různá setkání s autory, autogramiády, besedy a programy pro děti i dospělé. Každé z dětí dostalo při vstupu na veletrh náramek a mapu, podle které se mělo minimálně ve dvojicích orientovat. Naštěstí plocha není olbřímí, k fontáně trefili všichni.

Pro svou třídu sedmáků jsem vybrala program Dezinfombies, což je složenina slov dezinformace a zombies, který se konal v ateliéru Evropa. Zde je citace samotné anotace programu:

Ve městě se začal šířit nebezpečný virus, který mění lidi na nemyslící bytosti připomínající zombies – tzv. dezinfombies. Tyto bytosti bezmezně věří všemu, co se jim řekne včetně všech možných dezinformací. Úkolem vašich žáků je dostat se k vakcíně profesora Vševěda, která vrátí vše do pořádku. Cestu k vakcíně naleznou pomocí co nejrychlejšího a zároveň nejsprávnějšího vyřešení čtyř úkolů. Hra je určena pro žáky 2. stupně ZŠ (a odpovídajících tříd víceletých gymnázií).

Chvilku jsme museli čekat na lektora, ale potom jsme byli vtaženi do světa dezinformací.

V týmech po cca šesti jsme se snažili objevit vakcínu. Autoři si připravili aktuální a vtipné příklady z reálného světa. Kromě porozumění textu, které trénujeme i ve škole, bylo třeba i ověřit informace na internetu, což ne všichni úspěšně zvládli. Naše skupina byla výkonná a vakcínu úspěšně objevila!!!!

 

 

 

A protože jsme prostě hvězdy a v divadle se na to nedostalo, dostali nejlépe učesaní z nás šanci zazářit v televizním vysílání.

V případě zájmu: https://decko.ceskatelevize.cz/zpravicky ze dne 12. 5. cca od 2:13.

Po skončení programu dostaly děti hodinu a půl času k návštěvě toho, co je zajímá. Někteří se šli podívat do stánku nakladatelství Crew, jež vydává manga komiksy, někteří zamířili za cizojazyčnou literaturou, jiní si prohlíželi nabídku audioknih, pár se nechalo zlákat nabídkou konzumace čaje s možností vytvořit příběh na téma Jaro a knihy, další pokoušeli štěstí na kole štěstí a zbytek využil nabídky mnoha stánků s občerstvením.

       

 

Cesta zpět se nesla v poklidné čtecí atmosféře.

 

z hodnocení dětí:

… bylo to opravdu skvělé. Byly tam hromady knih. U komiksového kola štěstí jsem byla asi 4x. Dezimfombies mě moc nebavilo, s kamarádkou jsme to nedodělaly. Zbytek byl super! Obešla jsem úplně všechny stánky, koupila si hrozně moc komiksů a pár knih…. A.K.

… o únikové hře jsem si myslela, že bude lepší, nebo že alespoň budeme v nějaké místnosti. Jinak to bylo celkem zajímavé. Rozchod mohl být delší … NN

… dost mě to bavilo! Potkala jsem svého kamaráda, kterého jsem hrozně dlouho neviděla. Bylo to moc moc moc fajn a určitě bych šla znovu. … J.F.

… veletrh knih se mi moc líbil, únikovka byla velmi zajímavá a ostatní programy také. Byla tam spousta zajímavých knih … V.R.

… úniková hra byla zvláštní, moc se mi nelíbila. Ten pán to měl takové neuorganizované. Rozchod mohl být delší než dvě hodiny, abychom si to mohli v klidu projít a na všechno se podívat … NN

… veletrh se mi líbil. Byly tam dobré preclíky. V neděli jsem tam byla znova. … K.L.

… páteční výlet byl zajímavý. Dobré bylo kolo štěstí. Velá skupina, ve které jsem chodil, si to užila… NN

… mně se to velice líbilo, protože jsem si koupil knihu, kterou jsem si chtěl koupit. K tomu jsem dostal plakát ZDARMA, ale ten jsem dal Pepině, protože ho chtěla. Dezimfombies bylo celkem dobré. … V.B.

 

03.06.2023