Interaktivní program se zvířaty Chovatelská stanice Archa

Dnes jsme se těšili na hodinu se zvířátky, která můžeme chovat doma jako domácí mazlíčky. Děti měly možnost udělat zvířátkům volný výběh. Seděly kolem zvířátek v kroužku a zvířátka měla možnost k nim přijít a nechat se pomazlit. Pro děti to bylo velmi o trpělivosti a napojení na potřeby zvířátek. Každé dítě má tendenci se na zvířátka vrhat a mazlit se s nimi, avšak jim samotným to také není příjemné a chvíli jim trvá, než se mezi lidmi aklimatizují. Také bylo třeba dopřát zvířátkům klid a ticho. To vše děti dokázaly. Dokázaly naslouchat a dopřát zvířátkům vše, co potřebovala. Za odměnu si na ně následně mohla sáhnout, pomazlit se s nimi a také pozorovat jejich přirozené chování, když nejsou v ohrožení.

Děti se mohly sáhnout na hady, pomazlit se s agamou, chameleonem, králíčky a želvami. Paní chovatelka dětem říkala o tom, co se může stát, když se chovatel o zvířátka špatně stará a jaká jim může způsobit zranění. Některá zvířátka s poškozením také děti viděly. Následně se děti dozvěděly zajímavosti o prostředí, odkud zvířátka pochází, jak se rodí na svět a co ke své spokojenosti potřebují. Jak se máme ke zvířátkům chovat a proč.

Něco málo o Chovatelské stanici Archa:

INTERAKTIVNÍ PROGRAMY

„Pouze pokud dokážeme zvířátku poskytnout dobré podmínky pro jeho život, budeme mít doma spokojené zvíře, které nám přinese radost. To my jsme se rozhodli pro zvíře, nikoli zvíře pro nás. Náš mazlíček se bude mít tak, jak mu to my dokážeme zařídit.“ Naše výukové motto

Seminář Soužití se zvířaty  – pracuje zásadně se skutečnými, živými zvířaty. Seznámíme děti s jedinci ze skupiny savců, drobných hlodavců a plazů. Povídání o těchto zvířatech považujeme za nejdůležitější, protože jsou to zvířátka, která mají většinou děti doma, a naše povídání je navede na způsob, jak o nich smýšlet a na co se zaměřit, aby se daly dobře pozorovat a aby jim děti mohly vytvořit dobré podmínky pro společný život.

zvířátka, která jezdí do škol:

Savci a drobní hlodavci: zakrslý králík, morče domácí, křečík džungarský, křeček syrský

Plazi: želva zelenavá, vroubená, pardálí a uhlířská. Jedná se o čtyři druhy suchozemských želv ze tří kontinentů; na základě našeho povídání se děti pokusí umístit dané druhy na správný kontinent, do jejich přirozeného prostředí a určit skladbu jejich přirozené potravy.

Ukázka několika druhů hadů např: krajta královská, had nosatý

Bude nás zajímat rozdílný způsob života těchto druhů hadů.

Chameleon pardálí

Půjde o představení ojedinělého způsobu života tohoto vzácného ještěra.

fotky z naší hodiny prvouky venku:

.

05.06.2023