Výlet na rozhlednu Korunka

V pondělí 16. října jsme se společně s třídou 6. B a její třídní učitelkou vydali na pěší výlet na rozhlednu Korunka, stojící na vrcholu Červená hlína u Černolic, v nadmořské výšce 467 m n. m. Počasí bylo velmi chladné, ale slunečné a téměř bezvětrné. Spadlé trakční vedení nezabránilo odhodlání, že se na tu rozhlednu prostě nějak dostaneme. Vlak nakonec s menším zpožděním přijel, jeli jsme jednu zastávku do Všenor, kde žáci dostali do předem utvořených skupin náčrty mapy, do které měli zaznamenat trasu od nádraží k rozhledně. Někteří to pojali velice sofistikovaně, využili nejmodernějších technologií. Jiní šli cestou tradiční, kdy si všímali významnějším orientačních bodů.
Stoupání bylo sice poměrně prudké a dlouhé, přesto byl vrchol dobit už za 50 minut. A to jsme na začátku cesty v již dožluta zbarveném lese na chvíli ztratili žlutou turistickou značku. Převýšení činilo více než 250 m, trasa na vrchol činila něco přes 3 km. Většina žáků měla i tak dostatek sil, vyjít na závěr stoupání 180 schodů a vyzkoušet si znalost orientace v terénu – kdepak asi tak leží Černošice?
V lese v okolí rozhledny žáci postavili domečky pro skřítky, někteří se zahřáli při hobby horsingu, jiní čerpali energii z nápojů, koupených v lednici pod rozhlednou. Při cestě na vlak se žáci na chvíli rozprchli na dětském hřišti. Únava náhle nebyla znát.
Po návratu do školy se obě třídy utábořily v naší třídě, kde ve skupinách zpracovávaly odpovědi na otázky, týkající se přírodopisu a zeměpisu. A zvládly to skvěle!

 

05.11.2023