Exkurze do Ski a Bike Centra Radotín

V pátek 3. listopadu jsme se společně se třídou 9.D zúčastnili exkurze do Ski a Bike Centra Radotín. Ve Vindyšově továrně, kde se za první republiky vyrábělo sportovní nářadí, které mimochodem dodnes najdete v černošickém Sokole, se nás nejdřív ujal spolumajitel firmy Lukáš Princ.

 

Vyprávěl nám o začátcích značky SBCR ještě před rokem 1989, jak se do rodinného podniku dostal on, kolik má firma dnes zaměstnanců a jak vysoký je její roční obrat. Popsal nám, proč sám, když vystudoval práva, pracuje ve firmě prodávající kola a lyže. A taky chtěl vědět, co umíme my, co nás baví a co bychom chtěli dělat po základní škole.

 

Pak jsme měli možnost si vybrat dvě stanoviště a ptát se tamějších zaměstnanců na otázky z pracovního listu, který se odevzdával na známky. Ve skupinkách jsme tak navštívili oddělení Personalistiky, Zákaznické centrum, Eventy, Prodejnu kol a lyží, Servis, Půjčovnu a E-shop. Všude tam nám zaměstnanci vyprávěli o nutném vzdělání a praxi pro jejich profesi. Ale taky o výhodách a nevýhodách, které toto místo s sebou přináší. Nebo co na jejich kariérní dráhu říká rodina.

 

Ve finále jsme dostali dobrovolnou příležitost – kterou využili takřka všichni – navštívit i kuchyň restaurace Velo, která je v podzemí. A tam to pěkně vřelo a vonělo a v čase oběda bylo pořádně živo. Ostatně jako celé naše dopoledne – to byl náš výlet do praxe, náš výlet do světa práce.

 

Mirka Belhová, učitelka Pracovních činností – Volby povolání

10.11.2023