Brno

Ve čtvrtek 9. 11. se naše třída vypravila na dvoudenní exkurzi do Brna. Svezli jsme se s Českými drahami prázdným vlakem a bez zpoždění! Čas využil dospělý doprovod k tvorbě pracovních mini listů pro všech 20 dětí.

 

Pěší procházkou jsme vykročili k vile Tugendhat. Cestou jsme si  prohlédli velmi netradiční kostel, tedy vlastně soukostelí – kostel svatých Janů, jehož bočními dveřmi se prochází do Lorety, kde uprostřed sakrální stavby najdeme ještě jednu stavbu, a to chýši svaté rodiny. V ní se nachází černá Panna Marie, černá prý proto, že byla ženou z prostého lidu, tudíž byla opálená od sluníčka. V blízkosti domu svaté rodiny můžeme pohlédnout na tzv. Svaté schody, které jsou údajně skropené Kristovou krví. Děti zaujalo, že se po nich smí chodit jen po kolenou.

 

Cestou ti, kteří byli v Brně poprvé, marně hledali na náměstí Svobody orloj a velmi je překvapila originální vizáž této památky.

Samozřejmě, že jsme neminuli ani proslavenou sochu markvarta Jošta Lucemburského, u níž z jiného úhlu pod koněm vznikají proslavená bizarní fota. I my jsme neodolali.

 

Ve vile Tugendhat jsme měli panem učitelem Svobodou zarezervovaný čas prohlídky, zvládli jsme to na čas a dostali velmi milou a usměvavou průvodkyni, která nám o vile řekla samé zajímavé věci. Vyměřená hodinka ve vile utekla jako voda. Dokonce si Oliver mohl zahrát na klavírní křídlo a my tak ocenili nejen vizuální, ale i sluchové možnosti prostoru. Kromě samotného úchvatného místa děti velmi zaujal přístroj na obalování bot igelitem – návlekovač. Bohužel se jeden během foliování naší obuvi rozbil.

 

Po prohlídce jsme se došli ubytovat do hostelu Eleven a trochu si odpočinout před únikovými hrami. Již ve škole rozdělilo objektivní „kolo štěstí“ děti do čtyřech skupin, každá šla do jiné místnosti.

1. Drakulovo srdce:

anotace …Co skrývá komnata hraběte Drákuly? Nic menšího než srdce nesmrtelnosti, které byste vy a váš tým měli najít dříve, než se hrabě probudí.

Odradí upíra ztuhlá krev v žilách, nebo ne? To brzy zjistíte! … – nakonec se odpočet zastavil, takže se hrabě probudil a skupina úkol nedokončila.

2. Zachraň Brno:

anotace … Neuvěřitelně reálná hra, ve které je vašim cílem zjistit, na který objekt v Brně mají teroristé spadeno. Stanete se tajnými detektivy, kteří mají během nepřítomnosti temných živlů prohledat jejich doupě a zajistit plán útoku na jedno významné brněnské místo. … tato skupina byla úspěšná a i přes malý zádrhel s jedním zámkem teroristický útok zmařila.

3. Modrá kometa:

anotace … Napínavá hra z mafiánského prostředí, kde si musíte dát pozor na každý detail a počítat se všemi variantami. Mafiánský boss je vášnivý sběratel vzácných předmětů. Vaším úkolem je zjistit, kterou relikvií nedávno obohatil svou nelegální sbírku. … této skupině se nevedlo od začátku a téměř na nic nepřišla.

4. Brněnská záchytka:

anotace … Někteří tam už byli. Někteří se tam zase vrátí. Ostatní jsou zvědaví, jak to tam vypadá. Hra s nečekanou zápletkou a ještě překvapivějším rozuzlením. Užijte si roli pacienta na Protialkoholní záchytné stanici Brno. … i přes drobné obtíže s nutností lovit indicii ze záchodu (naštěstí se našel v této skupině odvážlivec, který do toho šel po hlavě, za což mu zbytek skupiny byl neskonale vděčný) se skupině úkol podařilo dokončit, a včas!

Po tmelícím zážitku jsme cestou do ubytování koupili nejrůznější pochutiny k večeři a šli jsme zaslouženě odpočívat po náročném dni. I tak se někomu podařilo usnout až v brzkých ranních hodinách.

V pátek jsme již záhy opustili hostel, vyšlápli jsme si kopeček na hrad Špilberk a celý jsme si ho obešli.

 

 

Poté jsme se přesunuli do VIDA centra. Tady si děti mohly vyzkoušet v praxi nejrůznější fyzikální pokusy a kejkle. Největší úspěch měl gyroskop, kolo se zátěží, točící se svět a tornádo.

   

Následně jsme zhlédli zajímavý 3D film o korálech a konečně se svezli šalinou na nádraží, kde jsme si nakoupili jídlo na cestu domů. Tentokrát byl vlak nabitý, ale my naštěstí měli místenky, a tak jsme nemuseli stát a děti mohly v klidu odpočívat a dokončovat pracovní minilisty pro paní učitelku.

                 

   

 

Vypadá to, že si všichni výlet do Brna užili, něco se i dozvěděli a něco si zapamatovali.

M.D.

06.12.2023