Mami, tati, děkuji, že jste přišli

Na začátku školního roku jsem oslovila všechny rodiče žáků devátých tříd, zda by nám přišli do školy představit své povolání. Co dělají, co studovali, zda byla jejich cesta vždy přímá nebo vedla oklikami či občas do slepých uliček.

 

A rodiče skutečně přišli – a povídali. My si dali židle do půl kruhy a poslouchali. Kdo se dostal na střední školu bez přijímaček a kdo se vůbec nedostal a musel jinam. Kdo pokračoval na vysokou školu hned a kdo až po mateřské dovolené. Kdo vysokou nedokončil, kdo toho dodnes lituje a kdo vůbec.

 

Profese, o kterých jsme měli tu čest dozvědět se z osobní zkušenosti, byly z oblasti gastronomie, státní správy, bezpečnosti, IT, zdravotnictví, chemie, dopravy, žurnalistiky a vzdělávání. Naši hosté byli zaměstnanci i podnikatelé, dříve zaměstnanci, dnes podnikatelé a naopak. Byli k nám otevření a upřímní. Nebáli se žádné otázky. Mluvili o svých rodičích, na kolik oni zasahovali do jejich volby povolání. Mluvily o svém mateřství, na kolik jim změnilo žebříček hodnot i pracovní plány. Přišli i hosté, kteří aktuálně práci mění a vysvětlili nám proč.

 

Jedno však bylo pro všechny naše hosty společné – veliké nadšení pro to, čím se živí. Přišli s prezentacemi, ukazovali fotky a videa, donesli digitální klavír, přinesli přenosnou ledničku s chemikáliemi. Jejich zapálení pro obor bylo až nakažlivé a hodina s nimi vždy naprosto utekla.

 

Děkuji Karolíně, Kláře, Kubovi, Lucce, Oskarovi, Pepovi, Šimonovi a Vítkovi, že své rodiče do školy přivedli/dovolili jim přijít.

 

A moc se těším na další naše inspirativní hosty, protože školní rok ještě nekončí!

 

Mirka Belhová,

učitelka pracovních činností – volby povolání

 

04.01.2024