Senát Parlamentu České republiky – exkurze

Dnes jsme se vydali na exkurzi do Senátu Parlamentu České republiky.

Před ní jsme si popovídali o řízení státu, institucích, které se na ní podílejí i o nejvyšších představitelích naší republiky.

Senát sídlí ve Valdštejnském paláci na Valdštejnském náměstí na Malé Straně. Je to rozlehlý palácový komplex, první monumentální světská stavba raného baroka v Praze, byl postaven v letech 1624 – 1630 na místě 26 domů, 6 zahrad, 2 cihelen a 1 parcely pro jednoho z nejmocnějších a nejbohatších českých šlechticů doby pobělohorské Albrechta z Valdštejna (1583 – 1634).

Před vstupem do vlastních prostor Senátu jsme museli projít bezpečnostní kontrolou. Naštěstí nikdo z nás neměl nic nepovoleného a tak jsme se mohli s paní průvodkyní vydat do historických prostor Valdštejnského paláce, na  který je sídlem Senátu Parlamentu ČR.

Prohlídku jsme zahájili v nádherném 10.5 m vysokém Hlavním sále, který je svou velikostí 288m2 těsně za Vladislavským sálem na Pražském hradě. Prostupuje obě patra paláce, je bohatě zdoben freskami a štuky. Na jeho výzdobě se podíleli italští architekti a umělci, které A. z Valdštejna pozval.

Z Hlavního sálu jsme prošli do Rytířského sálu, který bývá nazývám také Kožený sál, jelikož jeho stěny zdobí kožené tapety s bohatými reliéfy. V současné době je sál využíván pro reprezentativní účely a představitelé Senátu v něm přijímají nejvýznamnější státní návštěvy.

Pokračovali jsme do Audienční síně s kruhovým půdorysem, byly zde krásné stropní malby a velmi zajímavé dveře, starší než samotný palác, na nich alegorie spravedlnosti nezvykle bez zavázaných očí.

Před Audienční síní čekávali hosté na udělení pracovní audience v Předpokoji, který je zdobený krásnými benátskými zrcadly.

Mytologickou chodbou zdobenou bohatě výjevy z řecké mytologie se A. Valdštejn dostával do pracovny nebo do konírny-dnešního Jednacího sálu.

My jsme se jí také vydali, ale nečekali na nás jeho krásní koně, ale ocitli jsme se v Jednacím sále Senátu ČR. V něm probíhají jednání. Prohlédli jsme si ho z balkonu určeném pro veřejnost.

Historické prostory Valdštejnského paláce, které jsme měli možnost dnes navštívit, patří k cenným barokním kulturním památkám. Stropy jsou nádherně zdobené freskami, stěny zdobí štuky a sochy. Obdivovali jsme také skvostné lustry z českého křišťálu i italského skla.

Byla to velmi zajímavá prohlídka.

Po prohlídce jsme se prošli po nábřežích Vltavy, přes Kampu, Janáčkovo nábřeží. Zastavili jsme se na Dětském ostrově, kde se děti proběhly a protáhly.

Děkujeme babičce „našeho“ Dana, za zajištění dnešní exkurze.

 

Bylo to fajn a obohatilo to naše znalosti z historie i současnosti.

 

 

12.02.2024