Výroba kozího sýru z mléka od kozy Lízy

Žáci se v hodině prvouky zúčastnili workshopu výroby kozího sýra z mléka, které bylo nadojeno na naší školní farmě, kterou pravidelně navštěvujeme každou středu. Paní učitelka ukázala dětem postup, jak mléko správně zpracovat.
Mléko nalijeme do hrnce, trošičku posolíme a začneme zahřívat, až dosáhneme teploty 75 stupňů Celsia. Tato teplota zajistí, že se v mléce nenachází žádné škodlivé látky a zároveň mléko nepřijde o zdravé složky. Mléko během zahřívání důkladně a bez přestání musíme míchat. Teplotu kontrolujeme pomocí speciálního teploměru. V momentě, kdy dosáhneme požadované teploty mléka, nalijeme do něj kyselou šťávu z citronů. Ta způsobí, že se nám mléko začne srážet před očima do maličkých hrudek. Stále mícháme a po chvíli odstavíme z plotny a necháme vychladit.
Cedíme přes plátýnko a necháme odkapávat a zrát ve vaničce s dírkami. Když je sýr odkapaný a ztuhlý, můžeme vyklopit z vaničky na talířek, překrýt plátýnkem a uložit do chladu. Každý den zvedneme plátýnko, sýr otočíme a posolíme. Zhruba po týdnu je sýr hotový a můžeme si na něm pochutnat.
11.03.2024