Březnová centra aktivit HUSITSTVÍ

Milí mořeplavci,

stali jste se spisovateli, učiteli svých spolužáků, kameníky a také skláři, vyluštili jste matematické šifry a získali indicie k pojmům, které nás provázejí v husitství. Zpracovali jste prezentace na počítači o známých osobnostech této doby. Jan Hus, Jan Žižka, Zikmund Lucemburský a Jiří z Poděbrad. Tyto prezentace naleznete v Teamsech v naší online knihovně.

V pondělí jsme se ve škole učili, jak v této době lidé žili, proč husité válčili, kdo je vedl a podle koho se tak jmenovali. Víte, jaké město založili. Jaké nemoci trápily obyvatelstvo. Jaké prostým lidem křesťanské víry vadilo prodávání odpustků, jak se v této době hádali 3 papeži.

V úterý jste se nechali inspirovat gotickými okny v katedrále sv. Víta, dozvěděli jste se, jak to bylo se stavbou katedrály a že se stavěla téměř 500let. Zbytek katedrály se dostavěl až po husitských válkách, protože na stavbu nebyly peníze. Na Pražském hradě jste viděli okno, kde se udála 2. DEFENESTRACE a již znáte tento pojem.

Ve středu jste se dozvěděli, kdo to byl Jan Hus a Jan Žižka díky prezentacím od Vašich spolužáků. Víte, jaké zbraně používali k boji. Také víte, jaká bitva byla poslední, kdo válčil proti komu, co to jsou 4 PRAŽSKÉ ARTIKULY.

Všechny tyto nabyté vědomosti vás obohatily a již víte něco více zase o něco více z naší české historie.

KDY a KDE: Nacházíme se tedy 15. století v Praze. Naší zemí otřásá morová epidemie a úplavice. Zástupci vlády byli vyhozeni z okna radnice a Václav IV. umírá na infarkt. Začaly husitské války. Mistr Jan Hus je upálen za kritiku církve. Vlna odporu obyvatel vrůstá, husité uznávají za svého krále Zikmunda. Husité bojují proti církvi, která proti nim vyslala 5 křížových výprav. Jan Žižka vede husity a vítězí. Nakonec dochází ke smíření v poslední bitvě u Lipan 1434. Vyhrávají umírnění husité. Díky těmto válkám vzrostlo našemu národu „národní sebevědomí“, gramotnost a také diakritika (háčky a čárky). Mistr Jan Hus byl sice upálen, ale jeho láska k pravdě a jeho myšlenky přetrvaly dodnes.

Práce se vám velmi vydařila. Podařilo se Vám společnými silami dokonce napsat krátkou knihu. Vaše prezentace se velmi lepší. Jak ta na počítači, tak také váš ústní projev před třídou. Spolupráce na projektu gotická okna se podařila ve všech skupinkách na jedničku a naše třída se nyní proměnila v gotický chrám na vzdělávání.

Věřím, že se do tohoto chrámu budete rádi vracet.

Dostali jsme také pochvalu od ředitelů z různých škol, kteří se do naší třídy přišli v pátek podívat. Vaše spolupráce, pilná práce v centrech a také vaše prezentace práce se jim velmi líbila. Za odměnu jsem své pilné žáky vzala na zmrzlinu do naší školní kavárny. 🙂

Jsem na Vás pyšná

Vaše paní učitelka

24.03.2024