Pražský hrad

Dne 19.4. jsme se se třídou vypravili na zážitkovou prohlídku stálé expozice Příběh Pražského hradu s názvem Hra na hrad. Akce se konala na III. nádvoří v gotickém podzemí Starého královského paláce. Expozice připomíná tisíciletou historii místa, v němž se utvářely dějiny české státnosti, a to skrze originální předměty ze sbírek Pražského hradu a příběhy lidí, kteří zde působili. Paní průvodkyně si nás rozdělila do čtyř skupin, ve kterých jsme hledali dané symboly s otázkami a v expozici na ně hledali odpovědi. Přestože někteří potřebovali více času na nalezení odpovědí, všichni nakonec vyluštili tajenku, která v sobě skrývala dnes již nepoužívané názvy některých předmětů.

Ve volném čase jsme navštívili největší a nejvýznamnější pražský chrám – Katedrálu sv. Víta, kde se odehrávaly korunovace českých králů a královen, a kde jsou uloženy ostatky svatých zemských patronů, panovníků, šlechticů a arcibiskupů. Žáci obdivovali obrovské rozměry chrámu zvenku i zevnitř, krásné vitráže (mozaiky sklíček v oknech), věnec gotických kaplí a také Kapli sv. Václava, jejíž nádherné obložení stěn drahými kameny zdůrazňují její výjimečnost a v níž je uložen hrob sv. Václava.

Před odchodem z hradu jsme zavítali do jednoho z nejstarších kostelů v Čechách – Baziliky sv. Jiří, v jejíž hlavní lodi jsou umístěny náhrobky členů knížecího rodu Přemyslovců, mimo jiné otce svatého Václava, knížete Vratislava I.

Posledním bodem našeho výletu byla ikonická Zlatá ulička. Jde o velmi malebné místo s barevnými domky oplývající mnoha pověstmi a mýty, které sem přilákaly i řadu spisovatelů a umělců. Mimo jiné zde žil např. slavný Franz Kafka. V současnosti je v několika domcích umístěna expozice, přibližující život v uličce během její 500 let trvající existence.

Odtud jsme se kolem věže Daliborky s překrásným výhledem na Prahu vydali po Starých zámeckých schodech dolů na Malostranskou, kde jsme nasedli na tramvaj a vydali se zpět směrem ke škole.

I přes chladné a větrné počasí jsme si den hezky užili. Zážitek to byl velký hlavně pro ty, kteří na Pražský hrad zavítali vůbec poprvé. Jelikož nebyl prostor navštívit další významné objekty Pražského hradu, budeme se na jejich návštěvu těšit zas někdy jindy.

H. Jiráková

20.04.2024