Děkujeme, pane učiteli

V předmětu pracovní činnosti – volba povolání jsme se dostali až k tématu profesní změny. Vedli jsme s žáky diskuzi, proč a jak se někdo rozhodne změnit svou práci a David se přihlásil, že zná právníka, který je dnes učitel.

A protože tímto učitelem je právě náš pan učitel Michal Vlasák – poprosila jsem jej, zda by nám do hodiny přišel povyprávět o své kariérní cestě.

Když pan učitel Vlasák ve smluvený pátek dorazil, začal svůj příběh přesně na konci základní školy – stejně jako jsou teď naši žáci. Povídal o svém životním snu, stát se profesionálním sportovcem a následném uvědomění si, že tato cesta asi neklapne. Říkal, co mu šlo na gymplu, kam si myslel, že půjde studovat po maturitě, a kam ho nakonec nasměrovali jeho profesoři.

Právnickou fakultu vystudoval ve městě, kde žijí nejhezčí holky a v pracovním procesu nejdříve začal jako firemní právník v oblasti pivovarnictví, přes elektrotechniku a IT se dostal až do farmaceutické společnosti. Kariérní růst, lepší služební auto, studia v zahraničí a nabídka ze Švýcarska. Ale taky Michalova rodina. To vše ve finále překvapivě vedlo k tomu, že se pan doktor Vlasák nakonec stal učitelem na naší škole.

Žáci se pana učitele ptali, co se po jeho nástupu k nám v životě změnilo, kde přesně ve světě studoval nebo jak se dobře naučit cizí jazyk, nejlépe dva.

Michal odpovídal upřímně a otevřeně; vysvětloval, proč se teď rozhodl stát kantorem, jak vnímá hodnocení ostatních lidí a co by dnes řekl svému patnáctiletému já. Taky, co doporučuje našim žákům, podle čeho si vybrat, co budou v životě dělat. Co podle něj je a není důležité. Nebo jak moc osvobozující je pocit, když si připustíte, že jsou věci, které v životě můžete změnit.

 

Mirka Belhová, učitelka

03.05.2024