Odpoledne s SDH Mokropsy

V první řadě musím poděkovat panu Kaškovi, a to nejen za nabídku hasičského odpoledne pro děti ze školní družiny, ale i za ochotu, s jakou po mé žádosti k rukám pana Havlíka (veliteli jednotky) vše zařídil.

A tak se stalo, že 22. 6. 2017 v 14:00 přijelo hasičské vozidlo se čtyřmi hasiči ke školnímu hřišti.

Děti na ně již netrpělivě čekaly, vyzbrojené v plné polní plavkami a ručníkem. Počasí nám přálo, bylo téměř 35 stupňů ve stínu.

V rámci preventivní výchovy hasiči dětem předvedli techniku ve vozidle a vysvětlili jim, v jakých situacích a k čemu se používá. Potom začala zábava – osvěžující sprcha. Hasiči nám zapojili dvě menší hadice (z velké by se voda vystříkala moc brzy a bylo by po zábavě). Téměř všechny děti si vyzkoušely jak je těžké takovou hadici se stříkačkou udržet. Ty nejšikovnější si mohly zkusit i jednotlivé režimy kropení. Ostatní děti tak běhaly ve vodní mlze, přeskakovaly plný proud, vystřelovaly čepice do vzduchu a hromadně se sprchovaly. Některé děti využily proudu vody v odplaveném štěrku k stavění hrází, nebo se jen tak ráchaly ve vytvořených loužičkách.

Voda nám došla asi po hodině. Nakonec se naše zmáčená a unavená parta vyfotila u hasičského vozu. Při odjezdu hasiči troubili a k všeobecnému veselí přidali i houkačku, nadšené děti jim mávaly od plotu. Navíc jsme pro děti dostali obrázky hasičských vozidel včetně popisu. Pánové, děkujeme, bylo to bez nadsázky SUPER odpoledne.

 

Dík patří všem mokropeským hasičům, kteří si na družinové děti udělali čas, naší úžasné vedoucí Janě Markové, že mi povolila akci domluvit, paní ředitelce za souhlas a všem rodičům za přibalení plavek.

 

Anna Totušková

26.06.2017