Divoký Madagaskar, háčkujeme a knihovna

V polovině května jsme se prošli do černošického Clubkina na cestovatelskou projekci Divoký Madagaskar.

Ze stránek www.motani.cz cituji: Říká se, že Madagaskar je zbytek dávného tajuplného potopeného kontinentu Lemurie. Červený ostrov je domovem rostlin a zvířat, které nikde jinde nenajdete. Ve větvích mají své rejdiště lemuři s kožíškem jak plyšáci a tlapkami jako samet. Za svou kořistí se plíží fosa. Najdete tady deštný prales, mangrovy, kokosové palmy, banánové plantáže, rýžová pole, mohutné baobaby, suchý opadavý les i trnitou buš. Lidé na Madagaskaru jsou velmi chudí, pracovití, veselí a nesmírně srdeční.

Krásné fotografie a videa doplnily osobní historky z cesty. Hlavně jsme viděli nejrůznější druhy lemurů, chameleony, gekony, hroznýše, žáby, psokočku fosu i nejošklivější zvíře na světě AYE-AYE. Z přírody nás zaujali obrovské baobaby, barevný gejzír, rozlehlé skalní útvary a jeskyně. Lidé jsou tu velmi chudí, pracovití a přátelští. Viděli jsme je při práci, když rýžovali zlato, vytloukaly štěrk a sušili trávu na košíky. Všude je plno dětí, které si vystačí s dřevěnými autíčky a papírovými míči. Na konci pásma proběhla soutěž, při níž si děti zopakovaly, co si pamatují z promítání a po správné odpovědi si vybraly odměnu.

O týden později jsme vyrazili do školní knihovny. Tentokrát nám Péťa vyprávěla, jak si jednotlivá zvířata mezi sebou povídají a ukazovala obrázky z knížky Proč řve lev na leva. Knížky z knihovny mohou děti vrátit i mně.

Když neprší, chodíme ven na hřiště před A a před školu. Když je ve třídě trošku klidu, háčkujeme.

Těšíme se na konec května, kdy si vyzkoušíme naprogramovat berušky tak, aby projely určenou dráhu.

Anička

23.05.2024