Výroba kozího sýru z mléka od kozy Lízy

Žáci naší třídy se v hodině prvouky  zúčastnili workshopu výroby kozího sýru z čerstvě nadojeného mléka  kozy Lízy z naší školní farmy, kde pravidelně každý čtvrtek pečujeme o zvířátka. Paní učitelka ukazovala dětem postup, jak správně mléko zpracovat.
Mléko nalijeme do hrnce, trošičku posolíme a začneme zahřívat, až dosáhneme teploty 75 stupňů Celsia. Tato teplota zajistí, že se v mléce nenachází žádné škodlivé látky a zároveň mléko nepřijde o zdravé složky. Mléko během zahřívání důkladně a bez přestání musíme míchat. Teplotu kontrolujeme pomocí speciálního teploměru. V momentě, kdy dosáhneme požadované teploty mléka, nalijeme do něj kyselou šťávu z citronů. Ta způsobí, že se nám mléko začne srážet před očima do maličkých hrudek. Stále mícháme a po chvíli odstavíme z plotny a necháme vychladit.
Cedíme přes plátýnko a necháme odkapávat a zrát ve vaničce s dírkami. Když je sýr odkapaný a ztuhlý, můžeme vyklopit z vaničky na talířek, překrýt plátýnkem a uložit do chladu. Každý den zvedneme plátýnko, sýr otočíme a posolíme. Zhruba po týdnu je sýr hotový a můžeme si na něm pochutnat.

 

18.03.2024